dilluns, 22 de maig del 2017

EL VIATGE CAP A LA LECTOESCRIPTURA

L'aprenentatge de la lectoescriptura és com un viatge que té diferents escales, diferents aturades. Però abans d'emprendre aquest viatge, necessitam preparar unes maletes ben carregades d'allò necessari per poder gaudir de l'experiència.

S'ha de dir que no tots els infants comencen aquest viatge al mateix temps i que no ens n'hem de preocupar gens ni mica. Tenen molt de temps per fer-lo (fins en arribar a primària). 

Molt abans de començar l'escola (4t d'infantil), tots els nins i nines ja han tingut diferents experiències amb el món de les lletres i de les paraules. Tant els que van anar a l'escoleta com els que no, van poder comprovar que per tot el nostre entorn està ple de lletres: les etiquetes del nostre nom posat per tot arreu (escoleta), noms de restaurants, noms de carrers, noms de diferents tendes, lletres a diferents peces de roba (nosaltres els diem camisetes interessants)... Per tot arreu està ple de lletres.   

El primer dia d'escola, també van poder comprovar que per tota l'aula hi havia lletres i paraules: tant als cartells identificatius propis (nom i foto de cada un) com als cartells dels diferents racons. 

Amb tot això i amb tota la feina que s'ha fet durant els dos primers trimestres (molta d'ella al voltant del nom propi i el dels companys) comença a haver-hi infants que arriben a les primeres escales d'aquest viatge apassionant. 

PRIMERA ESCALA: ESCRIPTURA PRESIL·LÀBICA.
- NO DIFERENCIADA: sense grafismes convencionals (sense lletres).
Encara que hi hagi una diferenciació entre dibuixar i escriure, no apareixen grafies convencionals (lletres). En les seves produccions, hi sol haver bolletes, palitos, corbes...
-DIFERENCIADA: amb predomini de grafismes convencionals (lletres).
L'aparició de les lletres sol ser molt precoç ja que imiten la forma de les lletres que reben de la societat. Poden fer una selecció d'un grup estable de lletres (quasi sempre les del seu nom) per utilitzar-les en diferents paraules. 

SEGONA ESCALA: ESCRIPTURA SIL·LÀBICA.

Es comença a percebre que les paraules escrites tenen parts diferenciades: les síl·labes. Nosaltres a classe diem que les paraules tenen potades (a cada cop de veu, li pegam una potada i les anam contant). A la pràctica, es tradueix en representar una lletra per a cada síl·laba de la llengua oral. 
(MIO = Mar tI llO)
(VILD = Ven tI La Dor)
(VUA = Ver dU rAs)
(MTO = Mar Ti llO)


TERCERA ESCALA: ESCRIPTURA SIL·LÀBICA - ALFABÈTICA.
S'introdueixen més d'una grafia (lletra) per a cada síl·laba sense arribar a escriure la paraula completa (li falten lletres). 

QUARTA FASE: ESCRIPTURA ALFABÈTICA.
La paraula és quasi sempre completa (es relaciona cada lletra que escriu amb un so que discrimina) 

Com podeu comprovar, és apassionant aquest aprenentatge! Tot s'ha de dir que és la primera vegada que es fa aquest tipus de feina (fitxa), però que ens servei molt per saber a quina fase estam per poder avançar. 

Què podem fer per ajudar als nostres infants en aquest aprenentatge?
- Animar-los a escriure qualsevol cosa. Per exemple: escriure paraules soltes o fer llistes.
- Reforçar-los positivament davant qualsevol producció escrita (tot està molt bé). D'aquesta manera augmentarà el seu desig per voler escriure.
- IMPORTANT! Quan hem de dir una lletra qualsevol, ho hem de fer reproduint el so d'aquesta així com sona. És a dir: "M" és la /mmm/ (no la "eme"); "X" és la /shh/ (no la "equis"); "R" és la "rrrr" (no la "erre")... 
- Prestar atenció als cops de veu que tenen les paraules. A classe, nosaltres diem que cada paraula té potades i les anam contant.
- Prestar atenció a les inicials de les paraules i a la darrera lletra d'aquestes.  

I alguns direm/pensarem... 
- No és molt prest per fer tot això?
- No són molt petits?

La resposta no serà ni sí ni no. La resposta serà:
Si veiem que els infants estan motivats per fer-ho i gaudeixen fent-ho --> ENDAVANT.

Si veiem que els infants no estan motivats per fer-ho i no mostren interès --> STOP! Ja arribarà el moment! Anem a fer altres activitats que els motivin més!!

8 comentaris:

  1. Genial Toni, y como siempre, tu explicación espectacular. Siempre respetando el aprendizaje del niño. Un abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carmela! Muchas gracias por el comentario y por ser tan seguidora de nuestro bloc!! Sin vuestros comentarios no existiría este bloc!

      Elimina
  2. Una llicó molt profitosa per a nosaltres pares i mares.Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies! A vegades va molt bé recórrer a la teoria per entendre la realitat. Moltes gràcies per ser tan seguidors d'aquest bloc!!!!

      Elimina
  3. Fantastique explicació,grasis per fer-mos entendre com funciona aquet mon de sa lectoescritura!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel comentari!!! Esteim aquí per això!! :)

      Elimina
  4. Jo, a partir d'ara i encara que quedi poquet per acabar el curs, també me faig seguidora i amant d'aquest blog.
    Estic encantada d'haver conegut un mestre tan professional. Gràcies, Toni, per ensenyar-nos tantes coses a tots!
    Margalida

    ResponElimina
    Respostes
    1. Margalidaaaa!!!!!! Quina alegria veure un comentari teu!!!! MOLTES GRÀCIES i esper tornar-te a trobar per una escola!! Tant de bo que per Formentera!!!

      Elimina